Wojtek, muszę przyznać, że zaskoczyłeś mnie tym pytaniem :) Oto, co udało mi się znaleźć na temat kaliny koralowej (taka jest na zdjęciu), czego - przyznaję - nie wiedziałam: Kalina koralowa, a konkretnie jej owoce, to doskonały surowiec na domowe przetwory i nalewkę. Można z nich robić smaczne dżemy, marmolady i konfitury albo upiec z ich dodatkiem ciasto. Saponina zawarta w surowych owocach kaliny koralowej jest w większych ilościach trująca. Owoce można spożywać po przemrożeniu i po obróbce termicznej. Kalina ma również właściwości lecznicze, a surowcem są owoce, kwiaty i kora. Informacje zaczerpnęłam ze strony: https://stronazdrowia.pl/kalina-koralowa-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-jakie-przetwory-mozna-przyrzadzic-z-kaliny-koralowej/ar/c14-14834878
Wojtek, muszę przyznać, że zaskoczyłeś mnie tym pytaniem :) Oto, co udało mi się znaleźć na temat kaliny koralowej (taka jest na zdjęciu), czego - przyznaję - nie wiedziałam: Kalina koralowa, a konkretnie jej owoce, to doskonały surowiec na domowe przetwory i nalewkę. Można z nich robić smaczne dżemy, marmolady i konfitury albo upiec z ich dodatkiem ciasto. Saponina zawarta w surowych owocach kaliny koralowej jest w większych ilościach trująca. Owoce można spożywać po przemrożeniu i po obróbce termicznej. Kalina ma również właściwości lecznicze, a surowcem są owoce, kwiaty i kora. Informacje zaczerpnęłam ze strony: https://stronazdrowia.pl/kalina-koralowa-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-jakie-przetwory-mozna-przyrzadzic-z-kaliny-koralowej/ar/c14-14834878