Login  Hasło  
Dodano
2022.12.22 : 18.42 /  15136
Kategoria
Inne


 Następne   Pełny Ekran    Poprzednie 
Tytuł : (TC) Chleb staropolski sanacyjny...prosto z pieca.

Od autora :
To starodawna metoda wypieku bezpośrednio na cegle oraz na liściu kapusty, który nadaje niepowtarzalny zapach i aromat. Wypiek wymaga dużego doświadczenia, czasu oraz staranności, a najważniejszym składnikiem chleba jest zakwas żytni.

  
alaadam /  2022.12.23 : 17.38

Moja mama przez długie lata piekła chleb żytni, na zakwasie. Wypiek dokonywał się na cegle(szamotowej) tzw. pieca chlebowego, który opalany był drewnem. Pod spód bochna chleba robiona była "podsypka" z...otrąb, a wierzch posypywany był kminkiem lub makiem...
Ten też wygląda bardzo apetycznie:)


  
Dorota_Kula 📢 /  2022.12.23 : 14.01

Ależ chciałby się spróbować! Nie miałam pojęcia o takim sposobie wypieku chleba.


  
Szeherezada /  2022.12.22 : 20.30

Wspaniały zapach.


  
Bernikla 🦢 /  2022.12.22 : 19.45

Świetna fotografia ...
a co do chleba, ponieważ piekę sama, wprawdzie nie na cegle, ale na żytnim zakwasie, więc muszę spróbować na liściu kapusty :)


  
zokarko1 /  2022.12.22 : 19.35

Patrząc na Twoje zdjęcie aż ślinka cieknie na pajdę takiego pachnącego, świeżego chleba z prawdziwym, wiejskim masłem.....


  
Maria_Krystyna /  2022.12.22 : 19.24

Na Kurpiach piecze się na chrzanowych liściach, ale ten wygląda smakowicie. Aż czuć woń świeżego chleba.


  
ElzbietaP /  2022.12.22 : 19.19

Ten z Łodzi, ale dodaję linka.
https://produkty-tradycyjne.pl/75/staropolski-chleb-sanacyjny-pieczony-na-lisciu-kapusty


  
Sfumato 🍀 /  2022.12.22 : 19.10

Wow ... gdzie taki pieką? Wygląda smakowicie i chrupiąco, taki jak lubię :) Pachnie chlebem i sanacją :))



   Copyright 2020 Patt i s-ka. All rights reserved. Wszelkie prawa zastrzeżone